Onderzoekslijnen onder leiding van prof. dr. Lambrecht

Universitaire ziekenhuizen Leuven


 

Samen met de families van het Pieter Van Loon-fonds en de Arjan-stichting, werden we al twee keer uitgenodigd door prof. dr. Lambrecht, prof. dr. Menten en doctoraatstudentes Laurien De Roeck en Lieselotte Lauwens op campus Gasthuisberg. We kregen een unieke rondleiding in het indrukwekkende protoncentrum Particle en de onderzoekers presenteerden een uitgebreide uiteenzetting over de actuele stand van zaken en boeiende onderzoeksresultaten. Meer info over de onderzoeksresultaten en toekomstplannen vind je hier. De hartelijkheid en gedrevenheid van prof. Lambrecht en zijn  team motiveert ons om steeds nieuwe initiatieven op poten te blijven zetten om dit kostbaar werk te steunen.

Doctoraatstudente Laurien De Roeck haalde een beurs binnen van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, geen gemakkelijke opdracht! Je moet zowel een straffe jonge wetenschapper zijn, alsook een project uitwerken met een belangrijke wetenschappelijke bijdrage. Dit bevestigt de waarde en relevantie van onderzoek naar hersentumoren. Deze beurs gaf ook de nodige financiële zekerheid voor enkele jaren wetenschappelijk onderzoek.

De onderzoeksgroep van prof. dr. Lambrecht focust hoofdzakelijk op onderstaande 3 onderzoekslijnen.

 

Protontherapie

Zoals gezegd gaat het om een zeldzame aandoening en is het onderzoek er in de eerste plaats op gericht om op zoek te gaan naar de meest geschikte behandeling voor deze tumoren. Onder leiding van professor Menten vond men al een relatie tussen de grootte van de tumor en de uitkomst van de behandeling. Door de doelgroep uit te breiden via internationale samenwerkingen probeert men deze tumoren, de beste behandeling en hun lange termijneffecten nog beter in kaart te brengen. Ondanks de grote technologische vooruitgang in de afgelopen jaren, blijft het met de klassieke radiotherapietechnieken soms moeilijk om in specifieke situaties het gezonde weefsel dat de tumor omringt, voldoende te sparen, vooral bij jonge patiënten of voor tumoren dicht tegen zeer gevoelige structuren met belangrijke functies. Een techniek die nu meer aandacht krijgt in onderzoek is protontherapie. Deze vorm van therapie kan hier een oplossing bieden omdat stralingsbelasting van de gezonde weefsels rond de tumor vermindert, terwijl de effectiviteit van de behandeling evenwaardig is aan andere therapieën.

 

Levenskwaliteit

Daarnaast zien we ook dat hersentumoren vaak voorkomen bij jongvolwassenen, die een andere ondersteuning nodig hebben dan kinderen of ouderen. Zij kunnen na therapie ook last hebben van blijvende nevenwerkingen van de behandeling (bv. op vlak van aandacht en geheugen, op vlak van vruchtbaarheid,…) wat, zeker op hun leeftijd, een grote impact heeft op hun kwaliteit van leven. Ook deze effecten probeert de onderzoeksgroep nu zo goed mogelijk in kaart te brengen (invloed van stralingsdosis, ontwikkeling van meer geavanceerde MRI-toestellen).

 

AYA-Project

Aan de KU Leuven heeft men ten slotte het AYA-project (Adolescents & Young Adults with cancer) opgericht, specifiek voor jongeren en jongvolwassenen met kanker (dus niet enkel hersentumoren) tussen de leeftijd van 16 en 35 jaar. Deze doelgroep heeft specifieke noden op psychosociaal vlak, die je niet altijd terug vindt in de kinder- of volwassenoncologie. Het is de bedoeling de randomstandigheden zoveel mogelijk af te stemmen op leefwereld (zoals een tablet met Spotify/Netflix; modieuze mutsen bij haarverlies; …)

 

Onderzoeksresultaten

 

Meer info over de eerste onderzoeksresultaten en toekomstplannen: